… prawda jest taka, że nawet najlepsza kawa nie uraczy nas dobrym smakiem, jeśli nie będzie odpowiednio i świeżo wypalona. W Coffee Hunter wypalamy kawę surową w niewielkich ilościach, na bieżące potrzeby naszych klientów. Nie prowadzimy palarni przemysłowej.

Można powiedzieć, że jest to „ręczna robota”. Prażenie kawy odbywa się u nas powoli (około 25 minut potrzeba na wypalenie 5 kg kawy), w niskiej temperaturze, starą metodą mistrzowską w palarce bębnowej. Po wypaleniu, kawa jest chłodzona powietrzem z otoczenia. Taki sposób przetwarzania kawy, gwarantuje jej najwyższą jakość. Sprawia, że bogactwo smaku i aromatyczny bukiet zostaje w ziarnach i możemy się nimi delektować.

Dla odróżnienia, w palarniach przemysłowych kawa poddawana jest bardzo wysokiej temperaturze.  W krótkim czasie (około 3-4 minuty) wypalane są 3 tony. Natychmiast po prażeniu, kawa zalewana  jest wodą, która wypłukuje większość olejków eterycznych, zmienia smak, przywraca częściowo utraconą w procesie masę.